Bij bezoekt marjolein. Dorothea ontvangt BizzBuzz Award uit handen van Vlaams minister Philippe Muyters. Zonnebloem.

PlukPlek achter de schermen

Onze missie: zorg voor het levende

Op PlukPlek willen we gezond en smaakvol voedsel telen met zorg voor mens, dier, plant en onze planeet en met respect voor natuurlijke processen zodat volgende generaties ook gezond en rijk voedsel kunnen produceren.

Ons doel is om mensen de kans te geven dichter bij hun voedsel te staan en bij landbouw, dé basisactiviteit van de mens die ons sinds mensenheugenis bijeenbrengt.

Onze visie op duurzame landbouw

Als voedselproducent hebben wij de taak om gezond en duurzaam voedsel te produceren, met zorg voor alle betrokkenen, vandaag én in de toekomst. IFOAM formuleert deze zorg in de 4 beginselen van biologische landbouw: beginsel van gezondheid, ecologie, billijkheid (fairness) en zorg.
Dit namen we vanaf het begin ter harte. Ten eerste door bewust te kiezen voor onbehandelde palen uit Robinia-hout: duurzaam, Europees en zonder giftige impregnatie. Vervolgens door rondom PlukPlek een gemengde haag aan te planten, willen we meewerken aan landschapvorming en behoud van biodiversiteit. Tenslotte willen we vanaf de kiem kiezen voor duurzaam leven, daarom zaaien we in de groentetuin biologisch zaad en zoveel mogelijk zaadvaste variëteiten. Ons plantgoed (uiteraard biologisch) komt grotendeels van het maatwerkbedrijf De Loods (sociale werkplaats).

Duurzaam betekent voor ons ook economisch autonoom en rendabel zodat een inkomenszekerheid kan gegeven worden aan hen die er werken. We streven daarom naar een eerlijke prijs voor producent, consument én het milieu.

Een mooie erkenning en een fijn duwtje in de rug toen we met ons businessplan de BizzBuzz Award (award voor maatschappelijk verantwoord ondernemen) ontvingen uit handen van Vlaams minister Philippe Muyters in mei 2016. Meer hierover op made in Vlaams-Brabant.

Wij, nieuwe boeren, willen een landbouw gedragen door een gemeenschap en een gemeenschap gedragen door landbouw.

Bio? Logisch!

Om deze zorg concreet en transparant te maken en samen sterk(er) te staan met collega-bioboeren, is het bio-label een evidente keuze voor ons. Waarom zou jij kiezen voor biologische landbouw? Bio mijn Natuur formuleert dit uitstekend!

Sinds de aanvang in 2017 staat PlukPlek onder biologische controle bij een erkende en onafhankelijke controle-organisatie. Dit betekent dat we sinds dan volledig volgens de biologische normen & regels werken. Na de omschakelingsperiode zijn we trots dat we sinds 2019 officieel bio mogen verkopen.

Hoe PlukPlek ontstond

PlukPlek is zoals een paddestoel: de vrucht van een kilometerlang netwerk dat jarenlang onzichtbaar werkte aan wat vandaag PlukPlek is.

Bedenkster van PlukPlek is Dorothea. Reeds vanaf haar eerste kinderjaren, was het produceren en verwerken van voedsel nooit veraf. Na een stevige theoretische basisopleiding - bio-ingenieur en 2-jarige opleiding voor biologische landbouw, Landwijzer - heeft ze haar ervaring en inspiratie vooral opgedaan tijdens haar jarenlange werk bij bioboer Luc Pauwels, BioBees, tijdens stages en vormingen in binnen- en buitenland en in haar klein proefproject, het Koutertuintje, aangelegd op 12 are in 2014 in het centrun van Ternat.

In het voorjaar van 2017 was de tijd rijp om de grote sprong te wagen: PlukPlek met de aanleg van een 2 ha groot veld. Een spannend en boeiend avontuur! Doe je mee?