Zelfplukkers aan de slag. Ook jouw oogst na een bezoek aan PlukPlek? De frambozen zijn rijp.

PlukPlek: jouw zelfpluktuin in Ternat

Aanbod: nu te oogsten

Het seizoen is mooi op gang (update 21 juni):

  • rode en gele frambozen: volop, massaal, denk nu al aan de wintervoorraad. Ze zijn heerlijk zoet!
  • braambessen: vroegste variëteit start voorzichtig. Zoek de pikzarte!
  • rode en witte aalbessen = trosbessen = 'zeembezen'.
  • cassis = zwarte bessen: volop. Zoek de pikzwarte besjes (!donkerpaars = onrijp = niet lekker!).
  • jostabes: kruising van zwarte bes en stekelbes.
  • stekelbessen: voor mij zijn ze nog niet rijp. Maar voor diegene die ze graag zuur en knapperig hebben, kan er al geplukt worden.
  • rabarber: einde seizoen komt eraan (eind juni).
  • kropsla: volop.
  • courgettes: volop.
  • 'groensel': rucola, snijsla, asia-snijsla, tuinkers, dille, zomerpostelein. Geef je sla een heerlijk smaakpallet :-)
  • zomerpostelein: vergeten, maar lekkere en gezonde groente; kan rauw of kort gestoofd (in stoemp bv) verwerkt worden.
  • spinazie.
  • rode bietjes: Zoek de dikke en probeer de oogst over de hele rij te verdelen zodat er niet te grote 'gaten' ontstaan en de achterblijvers mooi gelijk kunnen bijdikken.
  • verse gele en rode ajuin en sjalot.
  • verse look.
  • peultjes (= sluimerwten = 'mangetout'): volop. Let op, het oogstseizoen is zeer beperkt, niet uitstellen.
  • doperwtjes: volop. Let op, het oogstseizoen is zeer beperkt, niet uitstellen.
  • tuinbonen = labbonen = 'boerentenen': zoek de dikste peulen onderaan de plant. Doe eventueel een peul open: de boon moet minstens zo dik als een volwassen duimnagel zijn.
  • koolrabi, rode en witte: zoek de dikste
  • spitskool: lekker zomers kooltje rauw of licht gestooft.
  • knolvenkel: laat diegene die opstijgen (in zaad) staan: ze zijn draderig. We laten ze voor de insecten en voor de zadenoogst.
  • basilicum en peterselie: volop, pesto-tijd!
  • kruiden: citroenverbena, citroenmelisse, verschillende soorten munt en salie, oregano, thijm, kamillebloemen (nu topmoment, sla je wintervoorraadje in)
  • eieren: sinds april lopen er 11 schattige kippen rond op PlukPlek. Zolang de vos (of Luna) ze niet te pakken krijgt, leggen ze vlijtig eitjes die we graag met jullie delen. Wie eerst komt, eerst krijgt.

We verwachten (onder voorbehoud van het weer en plagen) tegen:

  • nog heel even geduld voor: spitskool, broccoli, spinazie, warmoes, rode bietjes.
  • eind juni / begin juli: boontjes, worteltjes, start tunnelgewassen (tomaten, paprika, aubergines), ook de snackkomkommers en augurken.
  • september / oktober: pompoenen, kolen, pastinaak, wortelpeterselie, droogbonen.

Wens je op de hoogte blijven? Stuur ons een e-mail en we voegen je toe aan onze mailinglijst.

Een idee van wanneer wat geoogst kan worden in België lees je in deze groente- en fruitwijzer van Test-Aankoop.

Praktisch: hoe werkt het?

  • Vooraf: bekijk openingsuren en aanbod op onze website.
  • Bij aankomst: parkeer fiets of auto op onze parking. Meld je aan bij de kassa of bel me indien ik op het veld aan het werk ben. Daar krijg je een woordje uitleg, kan je een kijkje nemen op ons prijzenbord, en kan je een plukemmer/plukbakje uitlenen.
  • Oogst wat je wenst: je trekt het veld in. Proeven kan, maar indien we een vrije toegang willen behouden, begrijp je dat je oogst eerst langs de kassa moet passeren. Aan de koppen van de rijen en per gewas duiden borden en vlaggen aan wat oogstklaar is. Emmers en bakjes kan je altijd bijhalen bij de kassa. Ondanks dat we geen pesticides gebruiken, was je thuis best grondig de groenten voordat je ze verwerkt.
  • Afrekening: klaar met oogsten? Dan kom je terug naar de kassa waar alles gewogen en afgerekend wordt (enkel contant geld). Ben je van plan om regelmatig naar PlukPlek te komen? Vraag dan naar een PlukPlek-klantenkaart.
  • Na de oogst: kan nog even nagenieten op onze picknickweide.

Wat breng je mee?

  • draagbakken of draagtassen voor transport van de kleinverpakking.
  • eierdoosjes indien je eieren wenst mee te nemen.
  • kleinverpakking is ter plaatse beschikbaar, maar om de afvalberg te verminderen, stimuleren we hergebruik van fruitvlootjes, papieren zakken, etc.
  • laarzen & regenjas bij nat weer. Ook bij regenweer rijpt het fruit en zijn jullie meer dan welkom.
  • keukenmesje en/of schaar is handig voor het oogsten van sommige groenten en fruit.
  • cash geld of je PlukPlek-klantenkaart indien je er één hebt.

PlukPlek betreed je op eigen risico

Opgelet! Betreden van de velden is op eigen risico. Wij zijn niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen, diefstal of verlies van persoonlijke bezittingen.

Kinderen welkom onder begeleiding

Jong geleerd, oud gedaan. PlukPlek is een aanrader als heerlijke uitstap (met of zonder kinderen). Kinderen jonger dan 12 jaar zijn enkel toegelaten onder begeleiding van een volwassene. We vragen dat de begeleidende volwassene de kinderen in het oog houden om te vermijden dat er ongevallen gebeuren of schade toegebracht wordt aan planten of vruchten.

Huisdieren

Huisdieren zijn niet toegelaten in de velden, maar kunnen onder toezicht én aan de leiband achterblijven bij de ingang indien ze geen schade toebrengen of last berokkenen.

Waarom kiezen voor zelfoogst

Waarom nu zelf het veld in trekken terwijl het zoveel eenvoudiger lijkt om naar de supermarkt te gaan? Het veld in trekken om je fruit en groenten te oogsten, kan je doen omdat:
  • je houdt van de volle smaak van supervers & rijp geoogst fruit en groenten
  • je vindt gezond en lokaal geproduceerd voedsel belangrijk
  • je wil minder verpakking, transport & voedselverspilling
  • je gunt een eerlijke prijs aan de producent en je stelt een aanspreekbare producent op prijs
  • je houdt van de vrijheid om te oogsten wat, hoeveel, hoe rijp (of onrijp)
  • je wil verbinding met landbouw, voedsel & natuur (seizoenen, regen of zon,...)
  • je houdt van tuinieren, maar hebt te weinig tijd en/of plaats
  • je houdt van een originele uitstap in de buitenlucht
  • je waardeert het sociaal contact
  • ... bedenk je zelf ook nog redenen? Ik alvast wel, maar dit lijstje lijkt al voldoende lang.