Recepten: zelf aan de slag met je oogst

Wil je meer weten over bepaalde fruit en groenten en bijbehorende recepten? De Wassende Maan heeft een uitgebreide groentenwijzer en fruitwijzer.


Contents

Fruit

Recept voor heerlijke & suikerarme bessengelei

Hou je niet van pitjes in confituur? Dan kan je gelei maken.

Ingrediënten:

  • bessen naar keuze, bv: 50% framboos + 50% rode bes 100% cassis (superlekker!) 2/3 braambes + 1/3 witte of roze bes 7/10 framboos + 3/10 rode biet (verrassend lekker!) ...
  • 10 g pectine per kg sap
  • 250 g à 300 g rietsuiker per kg sap
  • sap van een halve citroen

Bereiding: Vooraf kan je de aalbessen van de steeltjes ontdoen. Warm de bessen lichtjes op tot de bessen zacht worden, dan kort mixen. Vervolgens de brij in een persdoek gieten en uitpersen. Het verkregen sap wegen en dan in een pot opwarmen, suiker bijvoegen en roeren. Marmello vermengen met enkele lepels suiker en in de pot met het sap toevoegen. Blijven roeren tot alles begint te koken en nog 2 à 3 min laten koken. Op het einde van de kooktijd het citroensap toevoegen. Daarna onmiddellijk in vooraf goed gewassen glazen potjes gieten en heet afsluiten. Eventueel de potjes 10 minuten omdraaien. Als na afkoelen de deksels hol staan, zijn de potjes goed afgesloten en kan je ze enkele maanden in het donker bewaren. Heerlijk op de boterham, in yoghurt of gewoon met het lepeltje ...

Bessenconfituur

Heb je geen last van pitjes? Dan kan je confituur maken.

  • 1 kg bessen naar keuze (framboos, cassis, stekelbes, aardbeien, rabarber)
  • 250 g à 300 g rietsuiker
  • 10 g pectine
  • een halve citroen (zorgt ervoor dat de confituur mooi zijn kleur bewaart)
  • een kookpot van 3 l en een houten lepel

Je stopt je gewassen en van steeltjes ontdaan fruit in de pot en brengt ze op een zacht vuurtje aan de kook. Roer regelmatig om met de houten lepel zodat niets aan de bodem plakt. Na 15 à 20 minuten, wanneer de stukjes zacht zijn gekookt (eventueel even mixen als je niet graag te veel brokken in je confituur hebt) doe je er het sap van de halve citroen bij en de suiker met de pectine. Nog 2 minuten laten doorkoken en in glazen potten gieten. De potten tot de rand volgieten, goed vastdraaien en eventueel omgekeerd laten afkoelen of steriliseren. Als het deksel van het afgekoeld potje hol is, is het potje luchtdicht en kan je het enkele maanden bewaren. Zoniet heb je een week de tijd om het op te eten.

Fruitleer

Fruitleer of fruitgums worden gemaakt van gepureerd fruit. Het is vrij eenvoudig te maken. Pureer fruit zoals bv frambozen, aalbessen, cassis, braambessen, aardbeien, pruimen, appels (met kaneel) of een mengsel van voorgaande. Probeer ook eens met rijpe tomaten met oregano. Giet de fruitpuree in een dun laagje op een anti-aanbakblik of bakpapier. Droog het op ca. 57°C (max 60°C) in ongeveer 5 uur tijd (+ of – 1 uur).

Je kan ook suiker, honing of stevia toevoegen, maar dat is echt niet nodig als je rijp fruit gebruikt.

Meer over fruitleer maken.

Frambozensmoothie

Ingrediënten (voor 1 persoon):

  • 150g frambozen
  • 1 banaan
  • 150 ml amandelmelk
  • 100ml (Griekse) yoghurt
  • 1 eetlepel honing
  • 1 handje cassis (zwarte bes)
  • 1 handje noten

Bereiding: Pel de banaan en snij ze in stukjes. Doe ze met de amandelmelk, frambozen, yoghurt en honing in de blender. Mix tot een dikke smoothie. Giet het mengsel in een kom en werk af met toppings.

Bron: https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/21471/smoothie-bowl-met-frambozen.

Frambozencake of rabarbercake of gewoon fruitcake

Ingrediënten:

  • frambozen of enkele rabarberstengels of ander fruit
  • 180 g rietsuiker
  • 125 g boter
  • 100 g bloem
  • 100 g amandelmeel
  • 3 eieren
  • snufje zout

Bereiding: Meng boter en suiker goed. Voeg de schuimig geklopte eieren toe en vervolgens bloem en amandelmeel. Dan heb je 2 mogelijkheden:

  • optie 1: je mengt het fruit er nu door en giet het mengsel in een ingevette cakevorm. Laat ca. 1u bakken in de oven op 180°C.
  • optie 2: je wacht met het fruit, maar giet het mengsel op een platte bakplaat (2-3 cm dik mengsel) en schik er het fruit (bv de frambozen) mooi op. Duw het lichtjes in het mengsel. Laat ca. 30 min bakken in de oven op 180°C.

Eenvoudig, lekker en mooi rood met frambozen.

Crumble met bessen en rabarber

Ingrediënten:

  • enkele rabarberstengels
  • 100 g frambozen of stekelbessen of cassis
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 200 g kristalsuiker
  • 200 g boter
  • 200 g bloem
  • snufje zout

Bereiding: Snij de rabarberstelen in stukjes. Meng met de frambozen en vanillesuiker en strooi er nog wat kristalsuiker over. Meng voor het deeg de kristalsuiker, boter, bloem en zout, met je handen tot je losse korrels deeg krijgt. Strooi het deeg over het frambozenmengsel en bak het geheel 35 minuten in de over op 200°C.

Frambozentaart

  • Kruimeldeeg
  • 500 g frambozen
  • 150 ml water
  • 50 g suiker
  • 2 citroenen
  • 1 ei
  • 2 eetlepels water
  • 1 eetlepel maïszetmeel

Neem een kant-en-klaar kruimeldeeg en bak 15 minuten voor op 200°C. Vul de taartvorm met een citroencrème, beleg met verse frambozen en bestrooi met bloemsuiker.

Citroencrème: kook 150 ml water met 50 g suiker en het sap van 2 citroenen. Klop de eierdooier met 2 eetlepels water en een eetlepel maïszetmeel. Meng dit al roerend bij het kokende citroenwater. Laat opkoken en haal van het vuur. Spatel vervolgens het stijfgeklopt eiwit door de warme citroencrème. Nadien even laten afkoelen.

PlukPlek – Fruittaart

Lekker & eenvoudig receptje voor fruittaart/ -cake. Ingrediënten: 4 eetlepels meel, 3 eetlepels suiker, 100 g boter, 1 koffielepel bakpoeder, 2 eieren, 2-3 druppels citroenolie, 3 eetlepels amandelmeel (of walnotenmeel). Alle ingrediënten in een kom mengen. Vervolgens het fruit toevoegen (bv appels in stukjes, stekelbessen, pruimen, peren, ...). In volume minstens evenveel fruit als deegmassa. Op een bakpapier leggen op een plaat (of gewoon in een ingevette ovenschotel) en ca. 20 min in een voorverwarmde oven op ca. 160 °C laten bakken. Maak je wintervoorraad aan taarten, bewaar ze in de vriezer zo heb je altijd een lekkere taart als er bezoek komt. Van de vriezer direct in de oven.

Rabarber-frambozen moes

Ingrediënten:

  • rabarber
  • suiker
  • frambozen (of aardbeien)
  • topjes van citroenmelisse of munt of bladeren Roomse kervel of 1 à 2 anijssterren
  • ev. vanille of lievevrouwebedstro
  • citroen

Bereiding: Laat rabarber en suiker lichtjes stoven. Giet de rabarber in een schotel en voeg er de rest van de ingrediënten aan toe: frambozen, de topjes citroenmelisse of munt (deze kan je eventueel achteraf eruithalen) of de fijngehakte Roomse kervel en lievevrouwebedstro, de vanille en een scheutje citroensap.

Kaastaart met cassis (recept van Malou)

  • Kruimel- of bladerdeeg
  • 375 g cassis (of probeer eens met stekelbessen of frambozen of ander fruit)
  • 50 g suiker
  • 60 g verkruimelde amandelkoekjes (of gewoon amandelmeel)
  • 300 g (magere) platte kaas
  • 4 eetlepels volle room
  • 3 eierdooiers
  • 1 eetlepel griessuiker
  • 1.5 stijfgeklopt eiwit

Bereiding: Breng deeg in taartvorm en bestrooi met ruim de helft van amandelmeel. Meng de bessen met de suiker en leg ze op het deeg. Meng met vork of garde: platte kaas, room, eidooiers, suiker. Klop het eiwit stijf en spatel het onder de kaasmassa. Verdeel de kaasmassa over de bessen. Bestrooi met rest van amandelmeel of koekjeskruimels. 15 minuten bakken op 200°C (warmeluchtoven) of 25-30 minuten op 180°C tot de vulling mooi gerezen is en stevig is.

Cassistaart Anne

  • Kruimel- of bladerdeeg
  • ca. 300 g cassis (of probeer eens met stekelbessen of frambozen of ander fruit)
  • 100 g suiker
  • 25 g meel
  • 3 eierdooiers
  • 200 g room

Bereiding: Spreid het deeg uit in een taartvorm en bedek het met de bessen (ontdaan van hun steeltje). Klop het eigeel op met de suiker, het meel en de room. Bedek de bessen met dit mengsel. Steek in voorverwarmde oven op 200°C gedurende ca. 35 minuten.

Groenten

Tomatentaart met ricotta

Ingrediënten voor taartbodem:
  • 200g bloem
  • 1 ei
  • 3/2 tl
  • gehakte rozemarijn of marjolein
  • 20g geraspte parmezaan
  • 100g boter
  • peper en zout
  • 2 el ijwater

Ingreiënten voor de vulling:

  • 4 tomaten in plakken
  • 200g spinazie (of nieuwzeelandse spinazie)
  • 1 grote ui fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 el gehakte kruiden (rozamarijn
  • marjolein of oregano, tijm)
  • 2 eieren
  • 1 potje ricotta
  • 20g geraspte parmezaan
  • zout, peper en olijfolie

Bereiding:
1. Meng in een kom (of keukenmachine) bloem, kaas en boter. Voeg het ei en de kruiden toe en giet er het ijswater bij.
2. Stort het deeg op een werkblad of in een kom en maak er snel een geheel van dat je inpakt in plasticfolie (of in een kom met handdoek over. Leg het minstens een halfuur in de koelkast. Haal het eruit en laat het een kwartier rusten. Verwarm de oven voor op 220°C.
3. Strooi wat bloem op het werkblad en rol hierop het deeg uit tot het in de vorm past. Druk de zijkanten goed aan. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem, bedek met bakpapier en vul met bakbonen. Bak 10 minuten blind in de warme oven. Haal dan het bakpapier met de bakbonen uit de vorm en bak nog 5 minuten.
4. Fruit de ui met de gehakte kruiden, knoflook en zout. Doe de spinazie erbij als de ui zacht is. Laat de spinazie slinken en zet het vuur uit.
5. Meng de ricotta, parmezaan en eieren met de spinazie, kruid met peper en proef of er nog zout bij moet. Giet het ricotta-spinaziemengsel in de taartbodem en schik de tomaen erop. Strooi er wat tijm en zout over met nog wat druppels olijfolie en zet de taart in de oven.
6. Haal de taart na een halfuur uit de ove en controleer of het ricottamengsel al stevig genoeg is. Zet anders nog 10 minuten in de oven, maar verlaag de temperatuur naar 200°C.

Bonen in tomatensaus

Bonen: Kook de bonen (borlotti = kievitsbonen, pronkbonen, witte, bruine, paarse, zwarte,.....) beetgaar in een kookpot waarbij de bonen onder water staan. Doe een blaadje laurier in het kookwater. Giet af. Indien droge bonen moet je die een nachtje in water laten weken. Ik gooi dan het weekwater weg en neem vers water om de bonen te koken.
Tomatensaus: tomaten (langwerpige zijn de lekkerste voor tomatensaus) met paprika's (hoeveelheid naar keuze) in stukken snijden en in een kookpot doen. Een stuk gember klein gesneden, blaadjes laurier en andere kruiden naar keuze toevoegen. Laten koken tot alles voldoende gaar is om door een 'passe-vite' te draaien. De opgevangen brij bij de bonen gieten en laten opkoken en kruiden met zout, peper, basilicum, marjolijn, enz... Heet in kraakschone glazen potjes gieten en direct afsluiten. Laten afkoelen. Je kan de potten een paar weken bewaren indien die goed afgesloten is (het deksel staat hol).

Stoofpotje met bonen

Ingrediënten voor 4 personen:
  • 1 prei
  • 1 dikke wortel
  • 2 stelen bleekelder
  • een pot bonen in tomatensaus (zie recept hierboven) of kook ca. 250g bonen en 3-4 tomaten (liefst langwerpig, type San Marzano)
  • 2 el plantaardige olie
  • 1/2 koffielepel gemengde (spaghetti)kruiden
  • scheutje azijn (liefst balsamico)
  • ev. 2 dikke sneetjes gekookte hesp of spek in blokjes
  • peper en zout

Bereiding:
1) Neem een pot bonen in tomatensaus toe (zie recept hierboven). Indien je die niet hebt, kook eerst de bonen beetgaar in een kookpot waarbij de bonen onder water staan. Doe een blaadje laurier in het kookwater. Indien droge bonen moet je die een nachtje in water laten weken. Giet af.
2) Snij wortel in blokjes, prei in ringen en selder in boogjes. Verhit de olie. Fruit de groenten ca. 5 min. Doe de hesp erbij. Fruit samen 5 min. Voeg bonen, tomaten(saus), kruiden en azijn toe. Nog 5 min. stoven met deksel op de pan en roer af en toe. Smakelijk!

Borlottibonen = Kievitsbonen met salie

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 500 gr verse borlottibonen, of 250 gedroogde bonen een nacht in koud water geweekt.
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 10 gr salieblaadjes, fijngesneden plus veel extra om te bestrooien
  • 3 eetl extra vergine olijfolie, plus wat extra
  • 100 gr pancetta (Italiaanse ontbijtspek, andere smaak dan ons ontbijtspek)
  • Scheut rode wijnazijn
  • 2 eetl dijonmosterd
  • Zout en zwarte peper
  • 3 handenvol rucola- of spinazieblaadjes (naar keuze)
Bereiding: Breng de bonen, de fijngesneden salie en de knoflook aan de kook en laat ze 30-40 minuten zachtjes koken tot de bonen gaar zijn. Giet ze af als ze nog warm zijn en voeg 1 eetl. olie toe. Bak intussen de pancetta knapperig in zeer weinig olijfolie en voeg het bij de bonen. Meng de azijn, mosterd, peper en het zout en voeg geleidelijk de rest van de olie toe tot je een romige dressing hebt. Giet deze over de nog warme bonen, maar houdt eenderde deel achter voor de rucolablaadjes. Strooi er nu veel fijngesneden salieblaadjes over. Vermeng de sla met de dressing, verdeel over de borden en schep de bonen over de sla. Besprenkel ze nog met wat ev (extra vergine) olijfolie.

Bron: Zie: http://www.smulweb.nl/recepten/1444973/Borlottibonen-kievitsbonen-met-salieblaadjes

Courgettekoekjes (courgetteburgers)

Ingrediënten:
  • 100 gr havervlokken
  • 2 soeplepels bloem
  • 3 eieren
  • kruiden en zout
  • eventueel geraspte kaas
  • 2 geraspte courgetten
Bereiding: Alles in bovenstaande volgorde mengen. Pan met olijfolie op het vuur zetten, met 2 lepels in de hete olie laten glijden. Goudbruin laten bakken aan beide kanten.
Variatie: een courgette vervangen door een geraspte wortel. Smakelijk !

Courgettetapenade volgens Johan

Ingrediënten:
  • 1 courgette
  • 1 teentje knoflook
  • handvol pijnboompitten (ik vervang door walnoten)
  • bosje basilicum
  • peper en zout
  • olijfolie
Bereiding: Courgette stoven in olijfolie. Laten afkoelen. In de blender mixen. Pijnboompitten roosteren en toevoegen bij de courgette. Olijfolie en basilicum bijdoen. Kruiden met peper en zout. Nogmaals blenden. Op te dienen met crackers of broodsticks. Smakelijk !

Courgetteslaatje volgens Nele

Ingrediënten:
  • 1 courgette in slierten
  • gerookte zalm
  • avocado
  • zure room
  • zout en peper
Bereiding: alles mengen in een kom. Lekker, echt lekker ;-)

Courgettebrood

Ingrediënten:
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 kg courgettes
  • 3 mooie ajuinen
  • 1 teentje look
  • 10 eieren
  • 1 eetlepel maïzena opgelost in evenveel water
  • 1 grote bundel gehakte peterselie
  • peper en zout

Bereiding: Maak de courgettes en ajuinen schoon en snij ze in schijfjes. Verwarm in een pot de olie en voeg courgette, ajuin, look, peper en zout toe, zoals voor een ratatouille. Kook even op hoog vuur en laat dan op een laag pitje sudderen met open deksel tot de groenten bijtgaar zijn en het vocht verdampt is. Het gerecht moet garen en uitdrogen eerder dan bakken. Laat in een vergiet het overblijvend vocht afdruipen en gebruik het voor een ander gerecht (bouillon, soep, etc). Breek de eieren in een slakom en klop ze schuimig met peper, zout, opgeloste maïzena en gehakte peterselie. Voeg de ratatouille toe en meng goed. Giet in een ingevette cakevorm en laat ca 30 minuten in de oven tot het mengsel gestold is. Haal koud uit de vorm. Versier met een tomaatje, peterselie of dille.

Courgetteconfituur (zoet)

Bron: http://weckenonline.eu/recepten/courgettejam-courgetteconfituur/

Eén van onze zelfplukkers probeerde bovenstaand receptje uit: 'De 1 kg suiker heb ik wel vervangen door 1/2 kg suiker van het merk Tiense geleisuiker Extra-fruit'.

Courgettechocoladetaart

Ingrediënten:

  • 100 gr courgette (geschild en zaden verwijderd)
  • 100 gr zwarte chocolade
  • 1 el bittere ongesuikerde cacao
  • 100 gr kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 2 el zelfrijzende bloem
  • Snuifje zout
Bereiding: de courgette in kleine stukjes snijden, enkele minuten garen en mixen tot gladde puree. Chocolade smelten au bain- Marie, cacao en courgettepuree toevoegen en mengen. Eigelen, suiker en bloem toevoegen, mengen. Eiwit kloppen en onder beslag mengen. Afhankelijk van hoeveelheid deeg in recipiënt 30 tot 40' in voorverwarmde oven van 150°C. Chocoladeglazuur Ingrediënten:
  • 50 cl volle room
  • 25 gr boter
  • 100 gr donkere chocolade
Room tegen kookpunt brengen. Boter smelten in de hete room. Chocolade toevoegen en roeren tot gesmolten gladde massa. Dit mengsel over afgekoelde taart gieten. Je kunt de taart doorsnijden en rode vruchtenconfituut tussen leggen of om in de sfeer te blijven de chocolade vervangen door de hierboven beschreven courgetteconfituur. Mogelijkheden zat en allemaal reuzelekker. Smakelijk. Mits kleine aanpassing (geen bloem) maar vb amandelpoeder of maïzena bekom je ook een glutenvrij dessert.

Tzatziki op zijn PlukPleks

Superlekker komkommerreceptje ! Ingrediënten:
  • snackkomkommers
  • kruiden zoals oregano, munt, dille
  • geraspte limoenschil en/ of enkele druppels ess. olie van citroen
  • peper & zout
  • oliemengeling: koolzaad, zonnebloem en- of olijfolie
  • yoghurt of platte kaas
  • honing
Bereiding: was en rasp de komkommers. Snij de kruiden zeer fijn.Tip in verhouding meer dille toevoegen dan munt, anders overheerst de muntsmaak. Meng alle ingrediënten in een kom. Heeeeerlijk !

augurken op melkzuurgisting

Na een maandenlang verblijf in Polen heb ik de heerlijke smaak van augurken op melkzuurgisting ontdekt. Niet te vergelijken met de augurken op azijn die we bij ons vinden. Bovendien schijnen groenten op melkzuurgisting zeer gezond te zijn (zie link hieronder). Hieronder het recept voor augurken op melkzuurgisting. Jammergenoeg heb ik (nog niet) alle ingrediënten op PlukPlek.

Ingrediënten:

  • augurken (snackkomkommers)
  • look
  • mierikswortel
  • dille
  • bladeren van eik, zwarte bes en kers of kriek
  • per liter water een soeplepel zout (liefst grof zeezout, zonder toegevoegde jodium)
Ik gebruikte potten met twistoff-deksel (ipv weckpotten) omdat de druk, lucht en het teveel aan vocht dan kan ontsnappen zonder dat de pot barst. Vul potten met augurken, 1 of 2 teentjes look, mierikswortel, dille, de bladeren en alles overgieten met gezout water tot alles bedekt is. Let erop dat het water niet hoger komt dan minstens 2 cm van de bovenrand van de pot. Schroef het deksel (niet te stevig) dicht, doe de potten eventueel in een teiltje om het vocht dat zou ontsnappen op te vangen en laat 1 tot 3 dagen op een warme zonnige plaats staan tot het water troebel wordt en er belletjes op stijgen (het fermentatieproces is dan op gang gekomen). Breng de potten dan in een donkere koele plaats (koele kelder, ca. 15 °). Hoe langer je de pot in de zonnewarmte laat staan, hoe zuurder de groenten zullen zijn. Na 3-5 weken zou de fermentatie afgerond moeten zijn. Eenmaal geopend blijft de pot een week goed in de koelkast. Indien bij het openmaken de inhoud slecht ruikt, zeker niet opeten. Bij twijfel of de fermentatie wel goed verlopen is, kan je best iemand met ervaring vragen. Meer info over melkzuurgisting: https://www.devoedzamekeuken.nl/stap-14-fermenteren/

Pompoen-beignets

Ingrediënten (voor 4 beignets):
  • 4 dunne schijven (1/2 cm dik) van bv een butternut (of aubergine, koolrabi, courgette, ...)
  • gomasio of fijn zout
  • 1 ei
  • 100 ml water of kooknat van de groente
  • 1 mespunt zout
  • 100 g tarwemeel
  • oregano of spagghetikruiden (of een ander kruidenmengsel naar keuze)
  • eventueel 2 eetlepels sesamzaadjes

Beignetbeslag: Kluts het ei met het water en het zout en roer er het meel, de kruiden en de sesamzaadjes door. Laat dit beslag ten minste een half uur rusten. Voeg daarna zonodig nog wat water toe, het beslag moet dik-vloeibaar zijn. Dompel de pompoenschijven in het beslag en bak ze in een dun laagje olie in de koekepan op een matig vuur lichtbruin. Bestrooi de schijven met wat gomasio en dien meteen op: het knapperige is er gauw vanaf.

Variatie:

  • vervang het ei door 1 eetlepel arrowroot en 2 eetlepels olie.
  • vervang de pompoenschijven door schijfjes aubergine, koolrabi, courgette,...

Tip: maak altijd een ruime hoeveelheid beslag zodat u de al dan niet voorgekookte groente (in stukjes of in plakjes) er ruim in kunt onderdompelen. Bewaar restjes beslag eventueel 1-2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Eventueel kan je er nog een restje van die groente in raspen en kleine pannekoekjes van bakken (cfr recept courgetteburgers). Wentel natte groente eerst door meel voor het onderdompelen in het beslag, het korstje wordt daardoor knapperiger.

Pompoen-pannenkoeken

Ingrediënten:

  • 100 gr pompoenvruchtvlees
  • 100 ml halfvolle melk
  • 1 ei
  • 50 gr zelfrijzende bloem
  • 1 koffielepel olie
  • 50 gr suiker, een snuifje zout

Bereiding: Pompoen in blokjes snijden en zacht stomen. Dit pureren tot een homogeen mengsel. Alles mengen en bakken in de pan. Je kan met dit deeg ook wafels bakken, alleen het deeg wat dikker maken.

Pompoenspread

Ingrediënten:
  • 5 el olijfolie
  • 10 blaadjes salie, zeer fijn gesneden
  • 1 halve rode chilipeper, zaadjes verwijderd en zeer fijn gesneden
  • 1,5 cm gember, zeer fijn geraspt
  • 2 butternut-pompoenen (of een andere pompoen met nootachtige smaak), pitten (en schil na januari) verwijderd en in blokjes gesneden
  • 2 grote tenen knoflook, ongepeld
  • 2 el ricotta (of feta)
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de olijfolie met de salie, chili en gember. Doe de pompoenblokjes en look in een kom en meng grondig met de olie. Kruid met peper en zout. Leg de pompoenblokjes op de bakplaat en laat ze gedurende 30 min bakken in de oven. Laat volledig afkoelen. doe de pompoenblokjes in de blender. Knijp de 2 teentjes look uit hun vel en doe deze eveneens bij de pompoen samen met de ricotta. Pureer tot een glad geheel en breng op smaak met peper en zout. Blijft 2 dagen goed in de koelkast.

Koolrabi met pompoen

Snij de geschilde koolrabi in 1 cm grote kubusjes en de pompoen in dunne schijfjes. Breng in een niet te wijde pan het water met zout aan de kook en leg er de koolrabi in. Leg de pompoen bovenop, doe het deksel op de pan en breng alles aan de kook (het deksel is dan heet). Temper het vuur en stoof de koolrabi bijtgaar (10-20 min.). Controleer af en toe of er nog een bodempje water in de pan zit en of alles blijft koken (de pompoen moet in de stoom gaar worden). Roer nu alles flink door, de pompoen valt dan uiteen tot moet. Roer er een kluts boter (of 2 eetlepels room) door en dien op bestrooid met dille (of pepermunt) of geroosterde pompoenpitten.

Winterstoofpotje

Als alles lekker vers is, hoef je niets te schillen, wel goed wassen en schrobben. Snij vervolgens de wintergroenten in blokjes, bv: ajuin, rode biet, pastinaak, raapjes, aardappelen, wortelen of stuk pompoen. Stoof de ajuin in een beetje olijfolie en voeg er dan eerst de rode bietenblokjes aan toe. Na enkele minuten voeg je de andere groenteblokjes aan het mengsel. Laat sudderen tot de groenten beetgaar zijn. Werk af met grofgesneden walnoten. Lekker en eenvoudig gezellige winterkost!

Wintergroentenrösti

Rasp aardappelen, rode biet, pastinaak, pompoen. Meng alles in een kom, voeg peper, zout en kruiden toe, eventueel geraspte kaas. Doe de groentemassa in een pan met een bodem warme olijfolie. Vorm een koek en bak die op een laag vuur ca 10 min. Doe een bord op de rösti en terwijl je pan en bord vasthoudt, draai je de pan om zodat de rösti op het bord terechtkomt. Doe opnieuw een beetje olie in de pan en laat de röstikoek in de pan glijden en bak de andere kant.

Variaties:

  • In plaats van één grote pannenkoek, kan je ook kleine pannenkoeken maken.
  • Je kan de groentemassa ook in een ovenschotel in de oven laten bakken.

Pompoen-choco

Ingrediënten:

  • 500 g kastanjepompoen (Sweet dumpling is ideaal hiervoor)
  • 100 g boter (ik doe er slechts 80 g boter in)
  • 80 g suiker (ik doe er 3 eetlepels honing in)
  • 100 g zwarte chocolade
  • 2 pakjes melbatoastjes (ik laat dat soms weg en doe er 2-3 lepels sesamzaadjes bij)
  • eventueel een snuifje kaneelpoeder

Open de gewassen Sweet dumpling pompoen en haal de pitten eruit. Snij in brokken. Stoom de pompoenschijven gaar. Pureer de pompoen samen met de melbatoastjes. Doe eventueel een beetje melk erbij indien het te droog is.

Laat de chocolade samen met de boter smelten (in een pan op een laag vuurtje of in de oven). Als de chocolade mals is, goed roeren. Pompoenpuree beetje bij beetje bijdoen. Indien je honing toevoegd, dan best als het geheel een beetje afgekoeld is. Indien je suiker toevoegt, dan toevoegen als de chocolade mals is, en voordat je de pompoenpuree erbij doet. Als alles goed gemengd is, in een vorm gieten (of in een confituurpot) en enkele uren laten afkoelen in de frigo.

Je kan het gebruiken als boterhambeleg (zoals choco) of versieren met slagroom of vanillepudding. Dit is een zeer zwaar gerecht, serveer kleine porties en voeg er geen te zware garnitures bij. Je kan deze choco ook in kleine stukjes snijden bvb. als bonbon.

Pompoencake

Ingrediënten:

  • 250 g pompoenvruchtvlees (kastanjepompoen, bv sweet dumpling)
  • 150 g suiker
  • 150 g bloem
  • 100 gemalen pompoenpitten, walnoten, amandelen of hazelnoten
  • 4 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 pakje vanillesuiker

Bereiding: rasp de pompoen fijn (schil eventueel afhankelijk van de pompoensoort). Roer eieren en suiker schuimig. Voeg de overige ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar. Vul een ingevette rechthoekige bakvorm met het deeg en laat de cake gedurende ongeveer 1 uur bij 180°C bakken.

Pompoen in kokosmelk

Een heerlijk Filipijns recept. Jammer dat er geen palmbomen in België groeien :-( Snij een dikke ajuin en look fijn. Fruit in een pot de ajuin en look in een deel van de kokosmelk. Snij de gewassen pompoen ondertussen in in kubussen. Voeg de pompoenkubussen toe in de pot samen met de rest van de kokosmelk. Laat sudderen tot de pompoen beetgaar is. Lekker als saus met rijst. Ik voeg er ook nog walnoten aan toe. Is ook lekker koud op een boterham.

Selder-pitpompoensoep

Ik ben verzot op geroosterde pompoenpitten, tot nu toe komen deze die ik in de winkel vind steeds uit China, terwijl ze perfect dichter bij huis produceerbaar zijn. Ik deed inspiratie op in Oostenrijk, het land van de pompoenpittenolie. Je snijdt de pitpompoen open, haalt er de mooie opbrengst aan pompoenpitten uit en legt deze te drogen. Omdat ze geen hard omhulsel hebben, zijn ze direct gebruiksklaar. Het vruchtvlees is niet zo smaakvol. Het wordt in Oostenrijk meestal aan de dieren gevoederd. In soep kan je alvast een deel verwerken. De combinatie met selder vind ik zeer geslaagd.

Deze pompoenen best schillen als je het vruchtvlees wil verwerken (in tegenstelling tot hokkaido's, butternut of sweet dumplingpompoenen die ik aanraad niet te schillen tot nieuwjaar). Snij de pompoen in stukken. Vervolgens laat je in een pot enkele fijngesneden ajuinen en look stoven in olijfolie. Voeg de pompoenbrokken toe en laat ook even fruiten. Voeg dan het water toe en laat de pompoenbrokken garen. Ondertussen snij je het groen van een selder in fijne stukken (ik heb meestal de selderstelen al 's middags opgegeten in een selderslaatje). Als de pompoen bijna gaar is, doe je de fijngesneden selder erbij, een goeie portie bouillon en laat je nog een minuutje opkoken. Vervolgens min. 5 minuten mixen tot het geheel romig en schuimig is. Naar smaak nog bijkruiden met peper, zout en/of dille. Wil je een maaltijdsoep, dan kan je er gewassen linzen bijvoegen op het moment dat je het water erbij doet.

Mijn geheim voor een frisgroene en smaakvolle soep is dat je de bladgroente pas helemaal op het einde erin doet. Naast de mooie kleur en de authentieke smaak, behoud je zo ook de meeste vitamines en mineralen.

Kervel(-winterpostelein)maaltijdsoep

Snij ajuin en look in stukjes en fruit ze in een pot met olijfolie. Voeg (warm) water toe, bouillon en een klein kopje gewassen rode linzen. Laat 8 minuten koken. Voeg een klein kopje havervlokken (of ander graanvlokken of enkele aardappelen die je met de linzen toevoegt) toe en laat nog 2 minuten koken. Nu voeg je de gewassen kervel en winterpostelein (je kan ook enkel kervel gebruiken en eventueel peterselie erbij doen). Het 'groensel' goed onderroeren. Ik steek er dan bijna direct mijn mixer in en mix minstens 5 minuten tot er lekker veel schuim is en alles goed glad gemixt is.

Peterseliesoep of zomerposteleinsoep

Een heerlijk soepje. Echt het proberen waard: ajuin snijden en fruiten in olijfolie. De gewassen peterselie (ongeveer 2 à 3 bussels voor een liter water) even laten meestoven. Kokend water bijgieten en een lepeltje bouillon. Twee minuutjes opkoken en goed (lang!) mixen. Als je niet houdt van draderige soep, kan je een stuk van de peterseliestengels wegdoen. Je kan hetzelfde doen met zomerpostelein.

Winterkers-wortelpeterseliesoep

Winterkers = Landkers = Barbarakruid. Lekkere en vitaminerijke soep. Cfr zoals hierboven. Snij de geschrobde wortelpeterselie in kleine blokjes die je samen met de ajuin en look vooraf even bakt in olijfolie. Voeg de winterkers pas helemaal op het einde (zoals kervel of peterselie) zodat de vitamine C niet helemaal doodgekookt is.

Meer winterkersrecepten.

Pesto met basilicum of peterselie

Ingrediënten:
  • 50 g basilicum- of peterselieblaadjes (de steeltjes zijn een beetje draderig...)
  • 50 g notenmeel (origineel recept is met pijnboompitten, ik gebruik gemalen walnoten of amandelmeel)
  • 50 g parmezaan of pecorino (of oude gouda; of een vergeten oud stukje kaas in de frigo...)
  • 1 teentje knoflook
  • een scheut citroensap
  • olijfolie (ik gebruik soms koolzaadolie)
  • peper en zout
Bereiding: alles in een pot doen en mixen. Met een blender of keukenrobot is het nog gemakkelijker. Afhankelijk hoe smeuig je de pesto wil doe je er meer of minder olijfolie in.

Rodebiethumus

Vroeger deed ik dit met rauwe rode biet, maar deze keer heb ik ze op voorhand gekookt en gepeld. Ik vond dit veel lekkerder. Ingrediënten:
  • 3 medium rode bieten (op voorhand gekookt en gepeld)
  • olijfolie (of koolzaadolie, walnotenolie, hennepolie)
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 g gekookte kikkererwten (uit blik, pot of zelfgekookt)
  • telkens 1,5 theelepel fijnvermalen (tot poeder) karwijzaad, venkelzaad en kardamonzaad
  • 3 eetlepels citroensap
  • peper en zout

Bereiding: alles in een pot doen en mixen tot een smeuig broodsmeersel. Lekker! Probeer ook eens de rode biet te vervangen door een groentemix van rode biet, wortel en pastinaak (ook samen op voorhand koken of stomen).

Spitskool-wortel-gehakt

Ingrediënten:
  • een spitskool of een chinese kool
  • 2 wortelen
  • gehakt
  • 1 el groentebouillon
  • 1 ajuin
  • scheut water
  • geraspte kaas
Bereiding: gehakt in de pan laten aanbakken in een scheutje olijfolie. Fijn gesneden ajuin toevoegen. Een scheutje water en bouillon toevoegen. Wortelen en spitskool fijn snijden en toevoegen. 5 minuten laten garen. In een ovenschotel doen en bestrooien met geraspte kaas. 15 minuten in oven tot de kaas gesmolten is.

Suikermaïs

Suikermaïs eet je best zo snel mogelijk na de oogst, voordat de suiker omgezet wordt in zetmeel.

Bereiding:

  • gewoon rauw als tussendoortje.
  • De maïskolven ca 15 min. koken in water (mét de groene bladeren errond, zou smakelijker zijn). Voeg géén zout toe, want zout maakt de korrels taai. Verwijder bladeren en draden voor het eten.
  • Eventueel smeer je er (kruiden)boter op en bestrooi je met zout en rooster in pan. Mmmmmm !
  • Wil je de korrels in een slaatje verwerken? Rits ze na het koken van de kolf af met een vork. Dit lukt gemakkelijk nadat je 1 rij hebt losgepeuterd met een mesje.

Nog meer maïsrecepten.

Rammenas-siroop

Was een vers geoogste (dus nog niet rimpelige) rammenas. Rasp de rammenas in een kom. Voeg enkele lepels honing toe. Ik heb er ook verse kruiden bijgedaan: salie, duizendblad, smalle weegbree en brandneteltoppen. Goed mengen. Een bord over doen dat alles naar benedendrukt. 24u laten rusten. Dan het sap opvangen (in een doek uitpersen). Dosering (dat ik op internet lees): voor kinderen 1 theelepel 3 keer per dag en volwassenen 1 eetlepel 3 keer per dag. Ik vind het best wel lekker, dus die ene eetlepel wordt een rekbaar begrip...

Meer over rammenas.

Warmoes/snijbiet recept van Charlotte

Nog vrij eenvoudig en past bij heel veel! Origineel was het recept bedoeld met kikkererwten maar eigenlijk gaat het ook heel goed met geitenkaas of vis. Je stooft hiervoor eerst wat sjalotjes (afhankelijk van de hoeveelheid snijbiet en hoe dik ze zijn) aan in een pot of pan samen met een koffielepeltje komijnzaadjes. Daarna voeg je de fijngesneden stengels snijbiet toe en een beetje later de in stukken gesneden bladeren. Als die wat beginnen te slinken voeg je er nog wat stukken tomaat bij (zo'n 2 à 3 tomaten gebruik ik meestal en mag vrij grof gesneden). Kruid tenslotte met peper en zout en ook een koffielepeltje korianderpoeder. Eventueel mogen nu ook de gare kikkererwten erbij. Smakelijk!

Mediteraanse warmoestaart

Een beetje meer tijdsintensief, maar oh zo heerlijk!

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 6 flinke stengels warmoes
  • 1 courgette
  • 4 eieren
  • 1 ajuin
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 ml olijfolie
  • 250 g fetakaas
  • 100 g gemengde noten
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 50 g geraspte kaas
  • verse kruiden: rozemarijn, oregano, salie, peterselie en thijm
  • peper en zout
  • 6 vellen hartig taartdeeg (of maak zelf je hartig taartdeeg)

Bereiding: Snij de warmoes in stukjes van ca. 1 cm. Fruit de ajuin in een pan en voeg de gesneden warmoesstengels toe. Gaar ca. 10 min. Snij intussen kruiden fijn en hak de noten. Als de stengels gaar zijn, voeg dan kruiden, noten, warmoesbladeren, look, peper en zout toe. Bak in een andere pan de courgette die vooraf in blokjes van 0.5 cm gesneden werden. Kluts de eieren door elkaar. Gooi warmoes en courgette bij elkaar in een grote pan en meng de feta en eieren erbij. Rooster de pijnboompitten (of andere vetrijke noten) goudbruin. Voorverwarm de oven op 160°C. Vet een springvorm in met olie of boter en bekleed met het deeg. Vul de vorm met het groente/eimengsel en bestrooi met geroosterde pijnboompitten en geraspte kaas. Zet het geheel ca. 45 min. in de voorverwarmde oven op 160°C.

Het is een machtige taart, dus best serveren met een fris slaatje.